Η INSIGHIO ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα της Θερμοκοιτίδας ESA BIC Greece εισάγοντας στην αγορά νέες ολιστικές ΙοΤ λύσεις με παγκόσμια γεωγραφική κάλυψη

Η INSIGHIO, μία από τις πρώτες startup της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece), ολοκλήρωσε με επιτυχία το διετές πρόγραμμα τεχνολογικής και επιχειρηματικής επιτάχυνσης και φιλοδοξεί να γίνει σημαντικός προμηθευτής λύσεων του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) στην ελληνική και διεθνή αγορά, προσφέροντας μία μοναδική υπηρεσία συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων από αισθητήρες οπουδήποτε στον πλανήτη, ανεξαρτήτως τομέα ή εφαρμογής.  

Το προϊόν αποτελείται από αυτόνομες συσκευές ελέγχου αισθητήρων με δυνατότητα απομακρυσμένης επικοινωνίας μέσω επίγειων και δορυφορικών δικτύων, καθώς και από μια πλατφόρμα διαχείρισης και πρόσβασης στα παραγόμενα δεδομένα. Με αυτό το προϊόν, η υλοποίηση νέων λύσεων IoT από εταιρείες και οργανισμούς απλοποιείται σημαντικά, καθώς οι υποκείμενες τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου εσωτερικά από την εταιρεία. 

Οι τεχνολογίες IoT προσθέτουν σημαντική αξία σε πληθώρα τομέων της οικονομίας. Στον αγροτικό τομέα, για παράδειγμα, βελτιστοποιούν την άρδευση και τη χρήση λιπασμάτων. Στη βιομηχανία, βελτιώνουν την παραγωγική διαδικασία μέσω αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης των εσωτερικών διαδικασιών. Στον τομέα των υποδομών, όπως οδικών και ηλεκτρικών δικτύων, επιτρέπουν την παρακολούθηση της ποιότητάς τους από απόσταση.  

Η αγορά του IoT έχει ωριμάσει σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία. Το βασικό ερώτημα πλέον δεν είναι αν πρέπει οι οργανισμοί να επενδύσουν στις συγκεκριμένες τεχνολογίες, αλλά ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος εφαρμογής και αξιοποίησής τους.  Ο συνιδρυτής της ISNIGHIO, Αντώνης Γκότσης αναφέρει σχετικά: «Παρά τη δυναμική της αγοράς, τα υπάρχοντα προϊόντα IoT συχνά αποτυγχάνουν να αναδείξουν την πραγματική αξία για τον πελάτη και να οδηγήσουν σε επιτυχημένες λύσεις μεγάλης κλίμακας. Οι βασικές αιτίες είναι η έλλειψη ευελιξίας στις απαιτήσεις του κάθε τομέα και εφαρμογής, οι καθυστερήσεις και το αυξημένο κόστος για την ανάπτυξη νέων λύσεων, τη δοκιμή τους στο πεδίο και την κλιμάκωσή τους, καθώς και οι προκλήσεις διασφάλισης επικοινωνίας σε δυσπρόσιτα μέρη. Αυτές ακριβώς τις προκλήσεις αντιμετωπίζει η λύση μας, η οποία προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την υιοθέτηση των τεχνολογιών IoT σε σύντομο διάστημα και με βέλτιστο τρόπο». 

Την τελευταία πενταετία, σημειώνεται ραγδαία τεχνολογική και εμπορική εξάπλωση καινοτόμων δορυφορικών τεχνολογιών δικτύωσης IoT. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν τη διασύνδεση απομακρυσμένων συσκευών απευθείας με μικροδορυφόρους χαμηλής τροχιάς, διευκολύνοντας τη μεταφορά δεδομένων σε υποδομές υπολογιστικού νέφους με ενεργειακά αποδοτικό και οικονομικά προσιτό τρόπο. Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων διαστημικών τεχνολογιών καθιστά δυνατή την εγκατάσταση αισθητήρων και τον απομακρυσμένο έλεγχο υποδομών παγκοσμίως, καλύπτοντας το 80% της επιφάνειας που δεν εξυπηρετείται από τα επίγεια δίκτυα επικοινωνιών, όπως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.  

«Δεδομένης της δυναμικής της συγκεκριμένης αγοράς, αποφασίσαμε να εντάξουμε στο στρατηγικό μας πλάνο την ανάπτυξη και ολοκλήρωση νέων εφαρμογών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες διασύνδεσης που παρέχουν τα δορυφορικά δίκτυα IoT χαμηλής τροχιάς. Η θερμοκοιτίδα ESA BIC Greece, ως φορέας προώθησης των διαστημικών τεχνολογιών και του οικοσυστήματος, αποτέλεσε το ιδανικό όχημα για εμάς για να προωθήσουμε τη συγκεκριμένη στρατηγική», δηλώνει ο συνιδρυτής Νίκος Φτυλιτάκης. «Βασικός στόχος μας είναι η προσφορά μίας σουίτας λύσεων ταχείας σχεδίασης, πιλοτικής δοκιμής, εγκατάστασης και επέκτασης εφαρμογών IoT, που συνδυάζουν έξυπνα τεχνολογίες επίγειων και δορυφορικών επικοινωνιών για τομείς όπως η γεωργία ακριβείας, η περιβαλλοντική επισκόπηση και η προστασία κρίσιμων απομακρυσμένων υποδομών», συμπληρώνει ο Υπεύθυνος ανάπτυξης της πλατφόρμας δεδομένων, Κώστας Μπαλαμπέκος. 

Η ομάδα της INSIGHIO προσθέτει: «Έπειτα από δύο χρόνια στενής συνεργασίας με το ESA BIC Greece, είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε εμπορικά μια ολοκληρωμένη λύση για την παγκόσμια αγορά. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αρχικά αναπτύξαμε τις απαιτούμενες τεχνολογίες τόσο σε επίπεδο υλικού όσο και λογισμικού. Στη συνέχεια, επικυρώσαμε την ορθή λειτουργία τους σε πραγματικές συνθήκες, συνεργαζόμενοι με εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα που ενδιαφέρονται για την απόκτηση της λύσης. Εφαρμόσαμε τη λύση για την παρακολούθηση μικροκλιματικών καιρικών συνθηκών σε αγρούς, καθώς και για τη συστηματική καταγραφή της στάθμης των υπόγειων υδάτων». 

Η INSIGHIO έλαβε από το πρόγραμμα μία βασική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του προϊόντος αλλά και ένα πακέτο επιχειρηματικής υποστήριξης και προώθησης. Ο Αντώνης Γκότσης σημειώνει: «Μέσω των ποικίλων επιχειρηματικών εργαλείων που προσέφερε το ESA BIC Greece, καταφέραμε, πέραν της τεχνολογικής μας εξέλιξης, να ωριμάσουμε σε μεγάλο βαθμό το επιχειρησιακό μας σχέδιο. Αναγνωρίσαμε τις προκλήσεις και ευκαιρίες της αγοράς και διαμορφώσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την εταιρεία σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, μέσω των σχετικών δράσεων προώθησης που οργάνωσε η θερμοκοιτίδα, είχαμε την ευκαιρία να ενταχθούμε στο ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα και να συμμετέχουμε σε σημαντικές εθνικές και διεθνείς εκθέσεις προβολής και δικτύωσης. Αυτές οι εμπειρίες μας έδωσαν πολύτιμες ευκαιρίες για συνεργασίες και περαιτέρω ανάπτυξη, ενισχύοντας την παρουσία μας τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.». 

Για το επόμενο διάστημα, η ομάδα της INSIGHIO δηλώνει: «Διαθέτοντας στα χέρια μας ένα τεχνολογικά ώριμο και δοκιμασμένο προϊόν και έχοντας ήδη ορισμένες εμπορικές συμφωνίες συνεργασίας με εταιρείες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα μας, προσβλέπουμε στην σημαντική μεγέθυνση και επέκταση των δραστηριοτήτων μας. Για τον επόμενο χρόνο βασικός μας στόχος είναι η υλοποίηση νέων πιλοτικών έργων που θα εμπλουτίσουν τα πεδία εφαρμογής της λύσης, η σύναψη στρατηγικών και μακροπρόθεσμων συνεργασιών με ισχυρούς οργανισμούς, και η διερεύνηση χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που θα επιταχύνουν την εξέλιξη της εταιρείας». 

Το ESA BIC Greece είναι η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων της ESA στην Ελλάδα. Πρωταρχικός στόχος της θερμοκοιτίδας είναι η ενίσχυση του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος με την εισαγωγή πέντε νέων επιτυχημένων startups που σχετίζονται με το διάστημα κάθε χρόνο. Το ESA BIC Greece αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου δικτύου διαστημικής καινοτομίας στον κόσμο. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης με 50.000€ σε μετρητά, πρόσβαση σε προνόμια ύψους πάνω από 100.000€, επιχειρηματική καθοδήγηση, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, δικτύωση, εκπαίδευση, δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών. 

Το ESA BIC Greece λειτουργεί από το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και περισσότερων από 70 άλλων οργανισμών που έχουν προσδιορίσει τη δημιουργία του ESA BIC Greece ως βασικό στοιχείο στο σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας. 

H επόμενη προθεσμία εκκίνησης αξιολόγησης αιτήσεων στην Μόνιμη Ανοικτή Πρόσκληση του ESA BIC Greece είναι στις 14 Οκτωβρίου 2024. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα (όχι άνω των 5 ετών), και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατοικούν με άδεια εργασίας στην Ελλάδα με υποχρέωση ίδρυσης νομικής οντότητας στην Ελληνική επικράτεια.  

Το ESA BIC Greece δεν είναι μόνο απαραίτητο για την υποστήριξη επιχειρηματιών και startups από την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας έως την πλήρη εμπορευματοποίηση, αλλά στηρίζει επίσης τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση του διαστημικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, συμβάλλει στις εθνικές στρατηγικές καινοτομίας και διαστήματος, ενθαρρύνει την περαιτέρω υιοθέτηση διαστημικών υπηρεσιών, υποστηρίζει τη μεταφορά τεχνολογιών από ή προς τον διαστημικό τομέα, και δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.esabic.gr και πλάνο υποστήριξης υποβολής στο https://esa-bic.gr/nea-prothesmia-upovolis-aitisewn-14-10-2024/. 

 

Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης 

INSIGHIO |  ESA BIC Greece

Χρήσιμα Links ESA BIC Greece: 

Website | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | YouTube 

Χρήσιμα Links Corallia: 

Website | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | YouTube 

Χρήσιμα Links INSIGHIO: 

Website | LinkedIn | Github 

Skip to content